GVA plaatst artikel over Meerhoutse gilde.

28 12 2015

 

Sint-Antoniusgilde dreigt te verdwijnen door veroudering

Gilde1

De bijna voltallige leden

22 gildeleden zoeken jonge mensen.

De Meerhoutse Sint-Antoniusgilde dreigt helemaal te verdwijnen als er niet dringend jong bloed bij de gilde komt. “We hebben dit jaar verschillende overlijdens gehad, waardoor we nu nog maar 22 leden hebben”, zegt Robert Boons. Slechts 8 zijn nog actieve schutters.                                                   Nog geen tien jaar geleden telde de Sint-Antoniusgilde uit Meerhout meer dan zestig leden. Ooit had de schuttersgilde zelfs nog een eigen volksdansgroep, maar dat is definitief verleden tijd. De laatste jaren daalde het aantal leden gestaag en door veroudering dunt de Sint-Antoniusgilde sneller uit dan verwacht. “Dit jaar zijn er verschillende mensen gestorven, waardoor we nu nog maar 22 leden tellen”, zegt Robert Boons (65) van de gilde. “Slechts acht daarvan nemen nog effectief deel aan onze wekelijkse schietingen op donderdag. Maandelijks nemen we ook nog deel aan de wedstrijden die door de andere schuttersgilden uit de regio worden georganiseerd. Ooit haalden we beker na beker binnen, maar nu zijn onze goede schutters gestorven, weggegaan of niet meer actief.”

Regelmatig komen er jongeren schieten op donderdag, maar even snel verdwijnen ze weer van het toneel. “Schieten met een luchtkarabijn is best wel leuk”, zegt Kris Ven (48) uit Meerhout. Hij is het jongste lid van de gilde. “Ik ben ongeveer tien jaar geleden toegetreden, samen met een kameraad. We deden het vooral om te schieten en om af en toe een pintje te drinken. We vinden het niet zo erg dat er de leden ouder zijn dan ons, maar de gilde heeft inderdaad wel nood aan jong bloed.”gilde2

Het oudste lid van de gilde is de 79-jarige Karel Van de Poel. ‘Ik ben er bijna veertig jaar geleden bij gegaan”, zegt hij. “Sinds enige tijd kan ik niet meer met de luchtkarabijn schieten. Het geweer is veel te zwaar en ik kan het niet goed meer stilhouden. Dat vind ik erg spijtig.” De Sint-Antoniusgilde oefent elke donderdag in het Gildenhuis aan de Beerstraat in Meerhout. Ze beschikken er over vier schietbanen en enkele luchtkarabijnen die door de leden kunnen gebruikt worden. Je hoeft dus niet per se een eigen luchtkarabijn te kopen, want afhankelijk van het type kan dit best veel geld kosten.

De gilde heeft de voorbije jaren alles gedaan om nieuwe leden te werven, maar blijkbaar zonder resultaat. “We gingen naar scholen, stonden op de Kattenfeesten gestaan, namen deel aan de sportweek, organiseerden vrije schietingen en namen deel aan de bevrijdingsfeesten, maar zonder resultaat”, zegt Robert Boons. “We hopen dat er nu eindelijk jonge mensen komen. We hebben leuke activiteiten, zoals het teerfeest, de vele schietingen en de oefendagen. Ook hoeven de jongeren geen schrik te hebben van onze traditionele kledij. Deze moet enkel nog gedragen worden op officiële gelegenheden.”

gilde4


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: