Veerle , voor de liefhebbers schieting en smouttebollen .

23 08 2014

TWEEDAAGSE KARABIJNWEDSTRIJD 23/24 AUG

O.L.V.- gilde Veerle bij ‘De Ware Vrienden’

– LAAKDAL – Uitgerekend in het warmste weekend van het jaar 2012 werd de organisatie van de kolveniersgilde van ‘OLV in de Wijngaard Veerle’ zwaar geteisterd door de hitte. De opkomst viel meer dan een beetje tegen. Slechts 150 schutters kwamen in de late uurtjes nog wat kogeltjes naar de roos mikken.

Kris Mertens

Vorig jaar waren de temperaturen een stuk draaglijker en daagde er weer meer volk op. Dit jaar zitten we opgezadeld met een te koude augustusmaand. Belgisch weer op zijn best. Hopelijk regent het komende zaterdag en zondag 23/24 augustus geen pijpenstelen tijdens de nieuwe schutterswedstrijd van de kolveniersgilde.Er wordt niet alleen met gildekarabijnen geschoten. Tussendoor kunnen de schutters en hun sympathisanten zich ook tegoed doen aan smoutebollen, hét uithangbord bij uitstek van deze tweedaagse op Veerle-Heide.

Smoutebollen wat heeft dat met schutterij te maken?, wilden we nog eens horen uit de mond van de koning himself. Chris Mertens, de schutterskoning van Veerle, doet het verhaal van toen nog eens over:

“Lein Van de Velde en haar man Stinus hadden in de jaren 1950 een frituur in de buurt van cinema Sablum op de Vorstsebaan. Lein was bekend om haar lekkere smoutebollen. Toen beiden in de jaren 1960 naar ‘de Keizer’ verhuisden,  nam Lein haar reputatie van smoutebollenbakkerin mee naar de dorpskom in Veerle. Lein en Stinus waren beide ook lid van de gilde. Bij elk gildefeest werden er dus smoutebollen gebakken. Na hun overlijden overhandigde hun stiefzoon het recept van die lekkere smoutebollen gelukkig aan de gilde. Wij hebben de traditie dus gewoon verdergezet.”

– Waarom niet gaan schieten naar de kunstvogel op de paal aan ‘Schuttersboom’? Die staat jaar in jaar uit vergeefs op schutters te wachten …

Chris: “Aan ‘de boom’ organiseren we om de drie jaar bij een koningschieting. Wat je op de Heide ziet is een liggende wip die even lang is als de paal hoog: exact 18 m. Wij schieten hier naar kartonnen rozen die via een transportsysteem op hun plaats worden gezet. Per beurt schieten we 5 kogeltjes. De kaarten worden automatisch aan de schutters terugbezorgd.”

“Elke schutter neemt automatisch deel aan het tornooi. Om dit tornooi te winnen mag je bijna niet, zelfs helemaal niet uit de roos blijven. Beter nog: met een paar elfen kom je dichter bij de 25 € die je kan winnen”.

– 25 € om twee dagen te vlammen. Twee schaaltjes met 5 kogeltjes elk erin kosten al 2,5 € …

Chris: “Zo is dat. Niemand schiet bewust om die 25 € te winnen. Het gaat ‘m om de eer. Elkaar uitdagen in een kleine competitie van 5 of een veelvoud van 5 kogeltjes is zoveel plezieriger. Ook de kinderen mogen hun schutterstalenten uittesten. Onder de 14 mag je nog steunen op een elleboog, daarboven is dat verboden. We moeten jeugd aantrekken, anders kan de gilde niet overleven en dat zou jammer zijn.”

Aan al diegenen voor wie deze organisatie van de oudste vereniging van het dorp nog onbekend terrein is, kunnen we maar één raad geven : kom eens kijken. Misschien krijg je de microbe van het schieten ook te pakken. Als dat niet het geval is, kan je een aanval wagen op de lekkere smoutebollen van wijlen Lein en Stinus. Met een lekkere pint erbij.

 


Acties

Informatie

One response

26 08 2014
trebor

Dit is op Sint Antoniusgilde Meerhout herblogden reageerde:

En de smouttebollen , ze waren lekker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: