25 mei gildendag in Retie

25 05 2013

retie gildendag

Jan Smeyers meent dat de traditionele klederdracht jonge mensen afschrikt om bij een gilde te gaan. “Maar
we proberen wat met onze tijd mee te gaan”, zegt hij. Hier ziet u ze alvast in hun nieuwe uniformen, die ze
morgen, zondag, officieel voorstellen.

Retie

Open Gildendag toont werking van eeuwenoude verenigingen

Gewapend met hand- of kruisboog verdedigden de oude gilden eeuwen geleden hun hebben en houden. Vandaag blijven de wapens belangrijk in de verschillende groepen, zij het dan alleen maar om tradities in ere te houden.

Liefhebbers van oude tradities en historische gebruiken en verhalen zullen zondag volledig in hun sas zijn op het terrein van gemeenschapscentrum Den Dries in Retie.

De Kempense schuttersgilden, afkomstig uit de hele provincie Antwerpen, komen samen om hun vaak eeuwenoude gebruiken te tonen aan het grote publiek.

Naast de nodige informatiestands, kan iedereen vrij kennismaken met verschillende activiteiten die vandaag nog springlevend zijn. Er worden workshops dansen, roffelen en vendelzwaaien georganiseerd en wie ouder is dan tien jaar kan zijn vaardigheden met de handboog, de kruisboog en de buks uittesten. Telkens onder professionele begeleiding, uiteraard.

Broederlijkheid

“Onze gilden zijn ontstaan rond 1200 à 1300 met als doel de broederlijkheid tussen gelijkgestemde zielen te bevorderen”, vertelt Theo Aerts, opperhoofdman van de Hoge Gildenraad der Kempen. “Die broederschap en het vertrouwen tussen de leden onderling is nog steeds van het grootste belang. Aspirant-leden werken zich een tijdlang in, maar we merken dat jonge mensen het wat moeilijk hebben om zich een leven lang te verbinden met een vereniging, wat toch een vereiste is.”

Jan Smeyers, de hoofdman van de Schuttersgilde van Retie, meent dat ook de traditionele klederdracht daar voor iets tussen zit. “Maar we proberen wat met onze tijd mee te gaan”, toont hij. “Zondag stellen we ons nieuwe uniform voor, dat veel weg heeft van een hedendaags kostuum.

Ook wij moeten blijven vernieuwen.

We zitten vaak samen om onze toekomstige stappen te bekijken en ervoor te zorgen dat de gilden kunnen overleven.”

Naast hun traditionele gebruiken bezitten de gilden ook waardevol historisch erfgoed in de vorm van kunst- en zilverwerk. “De breuken, de speciale toga’s van de schutterskoningen, worden nog steeds gemaakt”, vertelt huidig koning Luc Rotthier, terwijl hij zich tooit met een mantel met zilveren schilden. “Die zijn vele duizenden euro waard. De koning wordt voor zijn vaardigheden in het schieten beloond met een vrijstelling van lidgeld, maar krijgt er uiteraard ook enkele bijzondere taken bij, zoals het organiseren van schietwedstrijden.”


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: